Отношението ти към парите

2016-08-17 16:35:00
Отношението ти към парите
Снимка: Pixabay

Парите не са най-важното нещо на света. Фразата на всеки мечтател и на всеки човек, който до сега не е имал проблем с парите. Парите на са всичко, така е. Но са нещо много важно.

 

Без пари няма как да ядеш. Чувал си го хиляди пъти, но може би не си го усетил. Разбирам, че си философски настроен и че тази хартия няма стойността, която – ако питаш мен – трябва да има, но и ти трябва да разбереш, че човекът не се храни от мечти, идеи или пък слънчева светлина. Изключително е грубо за нечий чувствителни уши, но трябва да слезеш на земята. Няма пари, няма ядене, няма пари, няма ядене. Толкова е просто.

 


 

Без пари няма как да си платиш тока. Бидейки на темата за това какво парите ти осигуряват, токът, заради който имаш светлина и интернет, благодарение пък на които изливаш мечтателските си мисли във фейсбук или която и да е друга платформа също са в наличност заради това, че някой го е платил. Не ти, но някой. Ти смяташ, че парите са само средство и те не са важни, но истината е, че за неалчните хора парите са си просто необходимост. Ако ги няма – кофти. Ако ги има – не е никак лошо.

 

Без пари няма да имаш апартамент. Ток, храна, интернет. Цялото това нещо заема място в апартамента, който ако нямаш, няма къде да живееш. Може да си се стори удивително, но единствения начин, по който можеш да си позволиш да имаш място за живеене е като можеш да го платиш. Освен ако не си наследник на изключително богата фамилия, в който случай не ти се налага да мислиш за нито един битовизъм, който простосмъртните умуват всяка вечер у дома. Понеже обаче шансът да си наследник е по-малък от този да си просто мързеливец и нехранимайко, горещо препоръчвам да се вземеш в ръце. Парите може и да не са важни на теб, но на родителите ти им излиза скъпо да те гледат, докато не станеш на 40.

 

Без пари няма как да правиш нещата, които ти харесват. Всеки има хоби. Нещо, с което запълва времето си, с което да се разтоварва. При някой е шах, при други танци, при трети пътувания. Независимо какво е твоето хоби трябва да го подплатиш с нещо, за да го практикуваш. Дори и да ти е яко просто да си седиш у вас и да рисуваш, все от някъде и с нещо ще трябва да си купиш материалите, необходими за направата на една картина. И независимо колко малко струва, то струва нещо. Така че теорията, че парите не са важни започва да добива друго значение, когато се озовеш в нужда.

 

Без пари не можеш да постигнеш целите, които си си поставил. Ако искаш да гониш бляскава кариера в някаква сфера е наложително наличието на пари. Лекар, инженер, дизайнер – за всяко едно от тези неща трябва да се учи, а ученето струва. Понякога доста скъпо. Ако е за престижна специалност, която учиш – още по-скъпо. Понеже обаче не плащаш ти живееш с идеята, че парите нямат значение. Но някой вади тези пари от джоба си, за да може да правиш нещата, които пожелаеш. По дяволите, дори и за да излезеш с приятели ти трябват пари, колкото и малко.

 

Без пари не можеш да щъкаш из града. Кратка препратка към новата цена на билетите за градския транспорт. И малко пари са пари, а в случая малко пари могат да са единствения ти шанс да видиш гаджето.

 

Без пари просто няма как да живее. Грубо не грубо, чесно не честно, това е положението. Приеми го или не, но има разлика между живеене и преживяване. 

Автор: Моника Цветкова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия